Generator Enecogen verkocht aan IsraŽl

15-05-2013 | 15:29

ß  http://www.rijnmond.nl/sites/default/files/imagecache/cp_main/f/2/enecogen_7F8E0D95C67A6D81C1257B610033088F_11.jpg

Eneco en Dong Energy hebben ťťn van de twee generatoren uit de elektriciteitscentrale Enecogen verkocht aan IsraŽl. De duurzame centrale in de Europoort is pas een jaar in bedrijf.

De eigenaren hebben de generator verkocht omdat de elektriciteitscentrale minder wordt gebruikt dan verwacht. IsraŽl had met spoed een nieuwe turbine nodig. Eneco wil niet zeggen voor welk bedrag de turbine is verkocht. De machine is inmiddels op transport naar het Midden-Oosten.

Enecogen is nu nog maar voor de helft in gebruik. Binnen een jaar wordt een nieuwe generator gebouwd voor de elektriciteitscentrale. Volgens woordvoerder Cor de Ruijter is er sprake van een positieve deal, omdat het verlies van de verminderde inkomsten gecompenseerd wordt met de verkoop van de turbine.

652 miljoen
De Enecogen is een samenwerking van Eneco en het Deense energiebedrijf Dong Energy. De centrale werd vorig jaar geopend en kostte 652 miljoen euro. Bij de opening pronkten beide bedrijven dat het ging om de Ďschoonste en duurzaamste energiecentrale van Europaí.

ĎBedrijven stoken liever kolení
Maar nog geen jaar later, overwegen de bedrijven de centrale in de Europoort alweer deels te ontmantelen. Volgens Eneco wordt de centrale minder gebruikt dan gepland. Kenners stelden zaterdag in de Volkskrant dat dit te maken heeft met de stijgende prijs van gas. Daardoor zouden bedrijven liever goedkope kolen stoken.

Bron: RTV Rijnmond, 15 mei 2013